Whey Protein – Sve što trebate znati o najpopularnijem proteinu na tržištu

Što je whey protein?

Whey protein, poznat i kao proteinski sirutke, jedan je od najkvalitetnijih izvora proteina dostupan sportašima, rekreativcima i svima koji žele poboljšati svoju prehranu. Dobiva se iz mlijeka kao nusproizvod tijekom procesa proizvodnje sira. Brzo se apsorbira, bogat je esencijalnim aminokiselinama i često se koristi kao dodatak prehrani za izgradnju mišića, gubitak masnog tkiva i opću dobrobit organizma.

whey protein

Vrste whey proteina

Postoje tri glavne vrste whey proteina, a svaka se razlikuje po stupnju obrade i sadržaju proteina:

1. Koncentrat (WPC)

  • Sadrži 70-80% proteina
  • Sadrži male količine masti i ugljikohidrata
  • Najprirodniji oblik s dodatnim bioaktivnim spojevima koji podržavaju zdravlje
  • Idealan za rekreativce i one koji traže prirodniji izvor proteina

2. Izolat (WPI)

  • Sadrži 90-95% proteina
  • Gotovo bez masti i laktoze, što ga čini pogodnim za one s netolerancijom na laktozu
  • Brza apsorpcija, što ga čini savršenim nakon treninga
  • Odličan za one koji žele maksimalan unos proteina s minimalnim kalorijama

3. Hidrolizat (WPH)

  • Najsuvremenija verzija whey proteina
  • Već djelomično razgrađen, omogućujući najbržu apsorpciju
  • Koristi se u medicinske svrhe i u sportovima visokih performansi
  • Može imati gorči okus zbog hidrolize

Prednosti whey proteina

1. Potiče rast i oporavak mišića

Whey protein je bogat leucinom, esencijalnom aminokiselinom koja stimulira sintezu mišićnih proteina. Konzumacija nakon treninga pomaže u bržem oporavku i rastu mišićne mase.

2. Podržava mršavljenje

Proteini imaju termogeni učinak, što znači da tijelo troši više kalorija na njihovu probavu. Whey protein također smanjuje apetit i povećava osjećaj sitosti, što pomaže u regulaciji tjelesne težine.

3. Jača imunološki sustav

Sadrži laktoferin, imunoglobuline i glutamin, koji jačaju imunološki sustav i pomažu u borbi protiv infekcija.

4. Poboljšava osjetljivost na inzulin

Redovita konzumacija whey proteina može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 poboljšavajući osjetljivost na inzulin i regulirajući razinu šećera u krvi.

5. Poboljšava zdravlje srca

Smanjuje razinu lošeg kolesterola (LDL) i krvni tlak, čime doprinosi zdravlju kardiovaskularnog sustava.

Kako koristiti whey protein?

Whey protein je izuzetno svestran i može se koristiti na različite načine:

  • Nakon treninga – za brži oporavak mišića
  • Kao međuobrok – za dugotrajan osjećaj sitosti
  • Za doručak – kako biste započeli dan s kvalitetnim proteinima
  • Kombiniran s voćem ili orašastim plodovima – za uravnotežen obrok

Preporučena doza

Optimalna doza ovisi o individualnim potrebama, ali najčešće se preporučuje 20-30g proteina po serviranju.

Najbolje vrijeme za konzumaciju whey proteina

  • Odmah nakon treninga – kako bi se iskoristila “anabolička rupa” i potaknula sinteza proteina
  • Ujutro – za pokretanje metabolizma i sprječavanje gubitka mišićne mase
  • Između obroka – kao zdravi proteinski međuobrok

Moguće nuspojave i kontraindikacije

Iako je whey protein siguran za većinu ljudi, kod nekih može izazvati probavne smetnje poput nadutosti ili plinova, osobito kod onih s netolerancijom na laktozu. U tim slučajevima, whey protein izolat ili biljni proteini mogu biti bolja opcija.

Kako odabrati najbolji whey protein?

Prilikom odabira whey proteina, obratite pozornost na sljedeće faktore:

  • Sadržaj proteina – idealno iznad 80%
  • Minimalan udio šećera i masti
  • Bez umjetnih zaslađivača i nepotrebnih aditiva
  • Renomirani brendovi i certificirana kvaliteta

Zaključak

Whey protein je jedan od najboljih izvora proteina za izgradnju mišića, gubitak masnog tkiva i poboljšanje općeg zdravlja. Bilo da ste sportaš, rekreativac ili samo želite poboljšati prehranu, whey protein može biti vrijedan dodatak vašem načinu života.

Sviđa vam se što ste pročitali? Podijelite s drugima!

PROČITAJTE TAKOĐER